Zdravě na talíři: Kuřecí karbanátky s bramborovou kaší

Zdravě na talíři: Kuřecí karbanátky s bramborovou kaší

Recepty

Čtvrtý díl zdravého vaření s Petrou Kamencovou

Suroviny:

500 kg kuřecích prsou
1 vejce
100 ml šlehačky
1 PL sušeného česneku
sůl, pepř
hrst krájené petržele
100 g strouhaného sýra
olej na opékání
případně strouhanku na zahuštění
Kaše:
1 kg brambor (varný typ C)
2 PL másla
1/ hrnku mléka
100 ml šlehačky
sůl
Postup:
Nakrájíme maso na drobné kostky a necháme ho v lednici odpočinout, aby bylo studené. Po tom jej vložíme do mixéru, přidáme vejce, šlehačku, koření a rozmixujeme. Přidáme petrželku a sýr a mokrýma rukama vytvarujme karbanátky. Pokud by nám směs přišla řídká zahustíme ji strouhankou. Můžeme nechat v lednici opět odpočinout. Poté karbanátky opečme na trošce oleje v rozpálené pánvi.
Na kaši uvaříme oloupané brambory v osolené vodě. Po uvaření vodu slijeme a necháme brambory ještě chvíli na plotně, aby se nám odpařila všechna přebytečná voda. Přidáme máslo, horkou smetanu a postupně přidáváme horké mléko a šleháme do požadované konzistence.
Podáváme s okurkovém salátem: okurku nastrouháme na hrubo a zalijeme zálivkou.
Zálivka: 1/2 hrnku vody
2 PL cukru
1 PL octa kapka olivového oleje
sůl, pepř