České futsalitsky končí v kvalifikaci na MS

České futsalitsky končí v kvalifikaci na MS

Futsal

Futsalistky České republiky nezvládly důležité utkání s vicemistryněmi Evropy a s Ukrajinou prohrály 1:4. Přímo na stadionu se tak radovaly Francouzky, které se jako vítězky kvalifikační skupiny C posouvají dál, Češky skončily třetí.

Skvělá atmosféra v Teplicích hnala naše děvčata v utkání s Ukrajinkami za vytouženým vítězstvím a postupem do další fáze boje o účast na mistrovství světa. Břevno v třetí minutě však zazvonilo za českou brankářkou, Olgou Marešovou, po pokusu Anny Šulhaové. O pár chvil později se však Ukrajinky už dostaly do vedení. Po krásné kombinaci, na jejíž konci stála Nastasija Klipačenková, tečující pobídku od Volovenkové. Julia Kosťuková zvyšovala na 2:0, když střílela do odkryté branky. Jejímu pokusu nezabránila ani v obraně operující Tereza Krejčová. Gólmanka Marešová se nechala vytáhnout z branky od Drozdové, která přihrála osamocené Kosťukové. České reprezentantky zahrozily pořádně až z volného kopu, jenže brankářka Ukrajiny Nataliia Mytrofanská, všechny tři naše pokusy vychytala. Hned potom si poradila i s nebezpečnou střelou Denisy Skálové, a ani v dalších velkých příležitostech nebyly české reprezentantky úspěšné, i když si vytvářely velký tlak. Do šaten se po první části zápasu šlo za nepříznivého stavu pro Češky 0:2.

Futsalistky proto do druhé části utkání vstoupily aktivně, jenže branku z toho nevytěžily. A tak to byly znovu Ukrajinky, které navýšily své vedení už o tři branky, když českou hru bez brankářky potrestala po chybě Clary Soquessy střelou z dálky do prázdné svatyně Iryna Dubycká. Na 4:0 pro Ukrajinu navýšila z dorážky Daria Kovšiková. Za ruku mimo brankoviště obdržela červenou kartu nejdříve brankářka Ukrajinek, Anastasia Těrechová a Češky hrály přesilovku. Hned po dvaatřiceti vteřinách šla ven další gólmanka hostujícího týmu, tentokrát mimo brankoviště zasáhla Viktoriia Kyslová. Ukrajinkám už tak do konce utkání zůstala jen jedna brankářka. České futsalistky přesilovku 4 na 2 bleskurychle využily, Jana Soušková pohotově dorazila pokutový kop Denisy Skálové. Jenže na víc se české reprezentantky nezmohly, a prohrály s Ukrajinou 1:4. Přišly tak o naději na účast na mistrovství světa 2025.
Střelkyně hattricku z prvního utkání se Severním Irskem, Denisa Skálová, popsala zápas následovně. „Bohužel jsme zaspaly začátek, pozdě jsme dostupovaly a nechávaly jsme jim prostor. Je škoda, že jsme nevyužily těch přesilovek. Bojovaly jsme jako tým a za celoroční dřinu patří holkám velký dík. Diváci nám vytvořili skvělou kulisu. My jsme se ale za rok posunuly o hodně.“
I trenér Tomáš Štverák ohodnotil smolné utkání s Ukrajinou „Myslím si, že na holky dolehla tíha okamžiku. Nestihly jsme začátek zápasu a Ukrajinky jako velmi zkušený tým nás za to potrestaly. Je to škoda. Holky moc nevěděly, kde mají být, ale na druhou stranu makaly a bojovaly do posledního okamžiku. Věděl jsem, že Francie bude černým koněm této kvalifikace, a to se potvrdilo. Holky se za rok strašně zvedly a je vidět, že budoucnost u nás je.“

Česko – Ukrajina 1:4 (34. Soušková - 5. Klipačenková, 9. Kosťuková, 24. Dubycká, 26. Kovšiková)


Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený SPORTY TV (@sportytv.cz)