Thibau Nys dokonal hattrick! Vyhrál i ve třetí horské zkoušce

Thibau Nys dokonal hattrick! Vyhrál i ve třetí horské zkoušce

Cyklistika

Belgická cyklistika zažívá na Tour de Pologne fantastický ročník a ovládla už pět z šesti etap. Ale ještě větší úspěch to je pro jednadvacetiletého Nyse. Ten nedal nikomu šanci a dokázal zvítězit ve všech horských dojezdech. Jonas Vingegaard zároveň udržel žlutý trikot, ačkoliv Diego Ulissi na něj stáhl šest sekund. Dánský favorit má ale do poslední sprinterské etapy třinácti sekundový polštář. A i závěrečný díl závodu, končící v Krakově, můžete sledovat na SPORTY TV.

V úniku dne poslední horské zkoušky byla opravdu zvučná jména, dva Italové Davide Formolo a Samuel Battistella, které doplnil Švýcar Silvan Dillier. Každý z nich má na kontě aspoň jeden vítězný zářez v etapě na nějakém z podniků Grand Tour. Konkrétně Dillier a Formolo na Giru, Battistella zase na španělské Vueltě. Za zmiňovanou trojkou šlapala do pedálů ještě jedna hvězda letošního závodu Okolo Polska. Muž v puntíkatém trikotu, Michal Paluta, který má ve vrchařské soutěži šestnáctibodový náskok před Janem Maasem. Polský cyklista se snažil dotáhnout na čelo. Jenže i přes velkou snahu stále ztrácel něco přes minutu a peloton byl devadesát sekund za ním. Poté, asi 140 kilometrů před cílem, to Paluta přestal zkoušet a vrátil se zpět do hlavního balíku.

Jezdci v úniku měli skoro po celou dobu náskok okolo dvou minut, který se nezvětšoval, ani nezmenšoval. Až 45 kilometrů před cílovou lokací se k nim připojili další čtyři jezdci, včetně vítěze časovky z druhého dne závodu Tour de Pologne, Tima Wellense. Dále to byli Archie Ryan, Tobias Foss a týmový kolega Jonase Vingegaarda, Tim Van Dijke. K dobru však nově vytvořena sedmička měla pouhou minutu. Mimochodem, Michal Paluta už do konce týdenního etapáku nemůže přijít o vrchařský dres.

Své štěstí otestoval na předposledním stoupání dvaadvacetiletý irský cyklista Archie Ryan v růžových barvách EF Education-EasyPost a vytvořil si poměrně slušný čtvrtminutový náskok. Vytěžil z nástupu Wellense, který se ho ovšem neudržel. Zbytek jezdců byl dojet skupinou favoritů a Ryan zůstal osamocen. Ve skupině zhruba pětadvaceti pronásledovatelů už zůstala jen nejzvučnější jména a muž ve žlutém trikotu.

Sympatický Ryanův pokus na vítězství ze sólové jízdy definitivně vyhasl 2 400 metrů před cílovou páskou, kdy ho skupina favoritů dojela. Ve spurtu pak byl nejrychlejší, jak už je zvykem, Belgičan Thibau Nys. Znovu za sebou nechal Itala Diega Ulissiho, Oscara Onleyho i dánskou superhvězdu ve žlutém trikotu, Jonase Vingegaarda.

Pořadí 6. etapy

1. Thibau Nys (BEL) Lidl – Trek 4:26:06
2. Diego Ulissi (ITA) UAE Team Emirates +0:00
3. Oscar Onley (SCO) Team dsm-firmenich PostNL +0:00
4. Jonas Vingegaard (DEN) Team Visma +0:00
5. Wilco Kelderman (NED) Team Visma +0:00
6. Andrea Bagioli (ITA) Lidl – Trek 0:00
7. Aurélien Paret Peintre (FRA) Decathlon – AG2R La Mondiale +0:00
8. Edoardo Zambanini (ITA) Bahrain – Victorious +0:00
9. Matej Mohorič (SLO) Bahrain – Victorious +0:00
10. Frederik Wandahl (DEN) Red Bull – Bora – Hansgrohe +0:00
------
90. Petr Kelemen (CZE) Tudor Pro Cycling Team +19:35


Celkové pořadí po 6. etapě:

1. Jonas Vingegaard (DEN) Team Visma 21:22:14
2. Diego Ulissi (ITA) UAE Team Emirates +0:13
3. Wilco Kelderman (NED) Team Visma +0:20
4. Romain Gregoire (FRA) Groupama – FDJ +0:33
5. Magnus Sheffield (USA) Ineos Grenadiers +0:37
6. Matej Mohorič (SLO) Bahrain – Victorious +0:44
7. Edoardo Zambanini (ITA) Bahrain – Victorious +0:44
8. Mikkel Honoré (DEN) EF Education–EasyPost +0:49
9. Yannis Voisard (SUI) Tudor Pro Cycling Team + 0:49
10. Oscar Onley (SCO) Team dsm-firmenich PostNL +0:53
------
88. Petr Kelemen (CZE) Tudor Pro Cycling Team +42:07