SPORTY TV odvysílá cyklistickou Tour de Pologne!

SPORTY TV odvysílá cyklistickou Tour de Pologne!

Cyklistika

Jeden z nejvýznamnějších podniků cyklistického programu budete moci sledovat na SPORTY TV už od 12. srpna. Týdenní etapový závod Okolo Polska se řadí hned za velkou trojici třítýdenních etapáků Tour de France, Giro d'Italia a Vuelta a España. V kategorii závodů pod hlavičkou UCI ProTour je ten v Polsku řazen do nejvyšší kategorie.

Letošní ročník Tour de Pologne nabídne celkem 7 etap. Začínat se bude ve Vratislavi. Následně bude cyklisty čekat individuální časovka v délce něco přes 15 kilometrů. Z celkového pohledu budou tři etapy spíše pro vrchaře či klasikáře, protože žádná není typu "královská". Dále to bude již zmiňovaný souboj s chronometrem a další tři pro sprintery, kteří budou mít jako každoročně příležitost se ukázat i ve spurtovém dojezdu v poslední etapě, končícím pravidelně v Krakově.

Největším lákadlem nadcházejícího závodu okolo Polska bude jednoznačně dvojnásobný vítěz Tour de France z let 2022 a 2023, dánský cyklista Jonas Vingegaard. Ten se v letošní sezóně potýkal s velkými obtížemi, které prožíval po drsném pádu při čtvrté etapě závodu Itzulia Baskicko. Rekonvalescence mu ovšem šla poměrně rychle, a tak nastoupil i na letošní Tour de France, kde obhajoval celkové prvenství. Ovšem na suverénního slovinského fenoména Tadeje Pogačara nestačil a skončil druhý. Účastí na Tour de Pologne se tak potvrdilo, že sedmadvacetiletý Dán nezasáhne do posledního třítýdenního etapového závodu sezony, španělské Vuelty.



Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený SPORTY TV (@sportytv.cz)

K vidění budou ovšem i jiná velká cyklistická jména. Například zkušený francouzský vrchař Romain Bardet. Ten se v minulosti hned dvakrát dostal na pódium pro nejlepší závodníky na Tour de France v celkovém pořadí. A sice za druhé a třetí místo. V letech 2016 a 2017 byl vždy o kousíček lepší Brit Chris Froome. Na startovní listině se nachází i obhájce prvenství závodu okolo Polska z minulé sezony, slovinský klasikář Matěj Mohorič, který bude hájit barvy týmu Bahrain – Victorious. Minulý rok za sebou na polských silnicích nechal o jednu jedinou sekundu Portugalce João Almeidu.

Polští fanoušci budou spoléhat na jednoho ze svých oblíbenců Rafała Majku, jenž jezdí za UAE Team Emirates, stejně jako Tadej Pogačar. Majka se stal vítězem závodu okolo Polska v roce 2014. Má tedy o motivaci navíc, vyhrát domácí závod po deseti letech. V minulosti se tady stal vítězem například i čerstvě dvojnásobný zlatý medailista z letní olympiády Remco Evenepoel, který v Paříži ovládl jak individuální časovku, tak hromadný silniční závod.

I sprinterů, kteří mají ve světovém pelotonu zvučné jméno, se představí poměrně dost. Lidl – Trek má na soupisce Madse Pedersena. Soudal Quick-Step zase ukáže Tima Merliera, který na letošním Giru zvítězil ve třech etapách. Jeho týmovým kolegou bude český cyklista Josef Černý. A v neposlední řadě je tu mladý a talentovaný sprinter Olav Kooij. Teprve dvaadvacetiletý nizozemec zvítězil v jedné etapě na letošním Giru, ale má i individuální vítězství právě na závodě okolo Polska z let 2022 a 2023. Mimo jiné jezdí ve stejné stájí jako největší hvězda Jonas Vingegaard, tedy za Team Jumbo-Visma.