Sparťanské "béčko" přetlačilo Vyškov

Sparťanské "béčko" přetlačilo Vyškov

Fotbal

V desátém kole Chance Národní Ligy favorizovaný Vyškov, kterého nadále trápí koncovka, padl na půdě Sparty B 0:1. Pražané potvrdili dobrou formu z domácích duelů, v nichž nebodovali jen jednou z pěti případů, a posunuli se v neúplné tabulce na desáté místo.

Poté, co bylo 9. kolo odloženo kvůli povodním, přivítali Pražané na Žižkově fotbalisty Vyškova, kteří v aktuálním ročníku Chance Národní Ligy drželi třetí příčku. Sparťanské “béčko“ se naopak ještě před utkáním dělilo o poslední místo s Jihlavou, což byl také jediný tým, který svěřenci trenéra Luboše Loučka zvládli porazit za tři body.

Po devíti minutách museli hosté poprvé střídat. Po zranění kapitána Jana Štěrby se do hry zapojil dvacetiletý stoper z Mali, Djanbou Sekou. První možnost změnit skóre měl domácí Matyáš Jedlička, ten ovšem svoji hlavičku směřoval těsně vedle levé tyčky Vyškova. Následně měl velkou příležitost domácí debutant Ondřej Penxa, který z bezprostřední blízkosti poslal míč přímo do náruče brankáře Jiřího Boreka. Jinak to však byla spíše opatrná první půle, v níž se brankový účet neotevřel.

Druhá část utkání už přinesla aktivnější fotbal s více šancemi a chybami v defenzivní činnosti. V obrovské příležitosti se objevil Ondřej Penxa, jeho pokus však fantastickým zákrokem vytěsnil Jiří Borek. Sparta se ale přece jen dočkala, a to v 73. minutě, kdy první a jedinou branku utkání vstřelil Lukáš Penxa, který byl na hranici velkého vápna úplně osamocen a vypálil přesně k levé tyči. Vyškov mohl ještě po sedmi minutách srovnat, přihrávku Barnabáše Lacíka před odkrytou branku však včas zastavila obrana Sparty. Ke konci zápasu podržel Pražany suverénní gólman Jakub Surovčík, a i díky němu si Sparta připsala proti Vyškovu tři body po výhře 1:0.



Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený SPORTY TV (@sportytv.cz)

Střelec jediné branky Lukáš Penxa byl po zápase spokojený nejen s maximálním bodovým ziskem, ale i s tím, jak v duelu debutoval jeho mladší bratr Ondřej. „Věděli jsme, že to bude o jednom, maximálně dvou gólech, jelikož Vyškov má skvělou obranu. Zkusil jsme to a podařilo se mi to tam dostat. S bráchou byl náš sen si zahrát, který se nám splnil. Jsem moc rád, že se mi přání splnilo.“

Odchovanec pražské Sparty, Milan Piško, po dvou letech v Jihlavě momentálně hájící barvy Vyškova, poznamenal: „Byli jsme netrpěliví a v koncovce zbrklí, finální fáze nás dnes zradila. Šance si vytváříme, ale balón nám tam prostě nejde vstřelit. Emoce tam byly, ale kluci, se kterými jsem působil ve Spartě, už tam mimo realizační tým nejsou.“



Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený SPORTY TV (@sportytv.cz)

AC Sparta Praha B – MFK Vyškov 1:0 (73. Penxa L.)