První etapu Tour de Pologne ovládl Thibau Nys

První etapu Tour de Pologne ovládl Thibau Nys

Cyklistika

Byl to fantastický úspěch pro mladého belgického cyklistu Thibau Nyse. V prudkém dojezdu překonal jak Vingegaarda, tak Mohoriče. Další z favoritů, Francouz Bardet, tři kilometry před cílem spadnul.

Na start 81. ročníku Tour de Pologne, týdenního cyklistického klání, se postavilo 154 jezdců. Jen co závod odstartoval, už byla k vidění řada pokusů o únik, avšak peloton ihned všechny anuloval. Bylo jasné, že největší favorité nechtějí dopustit nějakou větší ztrátu, která by se ke konci etapy těžko stahovala. Nakonec se však přece jen čtveřici jezdců povedlo vytvořit si náskok a udržovat ho na hlavní balík stabilně okolo dvou minut. V úniku byli tři domácí cyklisté, konkrétně Szymon Sajnok, Norbert Banaszek a Michal Paluta, ty doplnil Nizozemec Jan Maas.
Rozdílem oproti třítýdenním etapákům je, že na závodě okolo Polska jsou v každé etapě hned dvě sprinterské prémie, nikoliv jedna. Bodovací systém je však jiný. O první si po odjetých 40 kilometrech zabojovali jezdci z úniku. Szymon Sajnok zvítězil a připsal si tři body, těsně za ním Banaszek obdržel dva a jeden bod zůstal pro Maase. I body do vrchařské soutěže si rozdělila stejná skupinka uniknuvších cyklistů z úniku. Jednalo se o prémii třetí kategorie, tedy o stejný počet bodů jako na sprinterské prémii. Souboj tu svedli Maas a Paluta, který pak projel přes vrchol jako první.
Kromě klasických sprinterských a vrchařských prémii se v každé etapě nachází i jedna takzvaná speciální. Její vítěz si přičte do bodovací soutěže jeden bod. Ten bral s přehledem Norbert Banaszek. 51 kilometrů před cílem čekala jezdce poslední sprinterská prémie, kterou znovu ovládl Sainok před Banaszkem a celkem si první den připsal 6 bodů. Následně si oba závodníci vystoupili z úniku a nechali na čele už jen dvojici Maas a Paluta. Její náskok činil přibližně sto sekund. Už první etapa Tour de Pologne se neobešla bez pádu, na konci hlavního balíku šlo k zemi hned šest cyklistů, tři z nich byli ze stáje Soudal Quick-Step. Naštěstí se vše obešlo bez vážnějšího zranění.
Domácí cyklista Michal Paluta pak zvítězil i v druhé vrchařské prémii a zítra oblékne puntikatý dres pro nejlepšího vrchaře. Třináct kilometrů před koncem už činil náskok dvou osamocených jezdců na peloton pouhých 40 sekund. Definitivně byl únik pohlcen devět kilometrů před cílem. Tempo začalo určovat hned několik týmů včetně Bahrain - Victorious, za který jede Matej Mohorič, vítěz minulého ročníku.
Tři kilometry před finišem byl k vidění druhý pád a byl v něm jeden z favoritů na celkové vítězství, Francouz Romain Bardet, a jelikož se tak stalo více jak tři kilometry před cílem, mimo ochranné pásmo, nabral časovou ztrátu a možná hned na začátku tohoto podniku přišel o šanci na celkové vítězství.
V souboji vrchařů ve finální lokaci Karpacz zvítězil jednadvacetiletý Belgičan Thibau Nys a zítra oblékne žlutý dres do časovky, kterou budete moci znovu sledovat živě od 13:35 na SPORTY TV. Velkým favority na tuto časovku budou Jonas Vingegaard či Matej Mohorič.


Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený SPORTY TV (@sportytv.cz)

Pořadí 1. etapy

1. Thibau Nys (BEL) Lidl – Trek 3:37:07
2. Wilco Kelderman (NED) Team Visma +0:03
3. Jonas Rutsch (GER) EF Education – EasyPost +0:03
4. Jonas Vingegaard (DEN) Team Visma +0:06
5. Matej Mohorič (SLO) Bahrain – Victorious +0:06
6. Diego Ulissi (ITA) UAE Team Emirates +0:06
7. Romain Gregoire (FRA) Groupama – FDJ +0:06
8. Jakob Fuglsang (DEN) Israel – Premier Tech +0:06
9. Rafal Majka (POL) UAE Team Emirates +0:09
10. Nicola Conci (ITA) Alpecin – Deceuninck +0:09
------
84. Petr Kelemen (CZE) Tudor Pro Cycling Team +5:01

Celkové pořadí po 1. etapě:

1. Thibau Nys (BEL) Lidl – Trek 3:36:57
2. Wilco Kelderman (NIZ) Team Visma +0:07
3. Jonas Rutsch (GER) EF Education – EasyPost +0:09
4. Jonas Vingegaard (DEN) Team Visma +0:16
5. Matej Mohorič (SLO) Bahrain – Victorious +0:16
6. Diego Ulissi (ITA) UAE Team Emirates +0:16
7. Romain Gregoire (FRA) Groupama – FDJ +0:16
8. Jakob Fuglsang (DEN) Israel – Premier Tech +0:16
9. Rafal Majka (POL) UAE Team Emirates +0:19
10. Nicola Conci (ITA) Alpecin – Deceuninck +0:09
------
84. Petr Kelemen (CZE) Tudor Pro Cycling Team +5:11