Nasazení plážoví volejbalisté a volejbalistky ovládli MČR

Nasazení plážoví volejbalisté a volejbalistky ovládli MČR

Plážový volejbal

I bez nemocného Davida Schweinera se Ondřej Perušič stal mistrem republiky, když jeho kolegou pro tento turnaj byl Tadeáš Trousil. Ženskou kategorii ovládl pár Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová. Mimo to na stejném místě vyvrcholil i světový šampionát neslyšících, World Deaf Beach Volleyball Championships Prague 2024, v němž češti reprezentanti Jan Žídek mladší a Šimon Bambas padli až ve finále.

O posledním prázdninovém víkendu se v naší metropoli uskutečnilo mistrovství České republiky v plážovém volejbale v areálu na pražském Ládví. Ondřej Perušič a Tadeáš Trousil sice zvítězili, ale jejich cesta turnajovým pavoukem, navíc jako nasazených jedniček, nebyla tak jednoznačná. V semifinále až v tiebreaku porazili pár Semerád a Štoček. Ve finále je pak čekali Matyáš Džavoronok s Janem Dumkem. Pár, který v semifinále vyřadil Wabera s Ježkem (tandem, na nějž Perušič minulý týden v Brně narazil ve finálové bitvě). První set šel poměrem 21:19 za favority, ve druhém ale zaváhali, a tak musel rozhodnout až třetí, zkrácený set, stejně jako v semifinále. Ten Perušič s Trosuilem vyhráli 15:10 a stali se českými mistry. Mimochodem, Ondřej Perušič je domácím šampionem už popáté.

I v ženské kategorii byly favoritky jasné, pár olympioniček Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová neměl cestu přes semifinále tak složitou, a ve dvou setech poměrně jednoznačně porazil Frommovou a Marcelovou. Ve finále je čekala odveta z Brno Beach Pro s párem Daniela Dunárová a Daniela Mokrá, s nímž se tehdy utkaly o třetí místo. A stejně jako tomu bylo minulý týden, i tentokrát byla šťastnější Hermannová se Štochlovou. Rozhodoval však rovněž až tiebreak, kde nakonec zvítězily 15:11. Jako pár se staly mistryněmi podruhé za sebou.

Velkou radost početným divákům v ochozech mohl přinést český pár neslyšících volejbalistů Jan Žídek a Šimon Bambas, kteří se jako úřadující mistři Evropy dostali na Ládví i do finále mistrovství světa neslyšících. Ve finále potkali své letité rivaly, ukrajinský pár Koškarov – Tarasov. Český pár poměrně suverénně ovládl první set (21:12), jenže ve druhém se nechal rozhodit vidinou velkého úspěchu a ten šel na stranu Ukrajinců poměrem 21:19. Navíc si Šimon Bambas po srážce s parťákem roztrhl ret, a musel být ošetřován. V tiebreaku už čeští reprezentanti udělali řadu chyb, ztratili ho 5:15, a na domácí půdě brali stříbrné medaile, což je i tak velký úspěch a zároveň motivace pro příští rok, kdy budou usilovat o zlato na deaflympiádě v Tokiu (pro plážové volejbalisty a neslyšící sportovce obecně obdoba olympijských her).


Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený SPORTY TV (@sportytv.cz)