41. ročník plaveckého mítinku v Chomutově přinesl dva rekordy

41. ročník plaveckého mítinku v Chomutově přinesl dva rekordy

Plavání

SPORTY TV o víkendu nabídlo živé vysílání z tradiční Velké ceny Chomutova. Touto akcí byla rovněž zahájena domácí zimní sezona plaveckých sportů. O dva rekordy se postarala česká plavkyně Daryna Nabojčenko.

Jak už bývá zvykem, tato sportovní událost mívá i mezinárodní rozměr a její hodnotu stvrzuje listina rekordmanů, ve které figurují plavecké ikony jako Petra Chocová, Kristýna Horská, Jan Čejka či místní hvězdy Simona Baumrtová a Tomáš Franta.

Letošní ročník chomutovské Velké ceny přinesl dva nejlepší časy historie mítinku. O oba se postarala česká reprezentantka Daryna Nabojčenko. Závodnice Ústecké akademie plaveckých sportů nejprve posunula vlastní výkon na 50 metrů motýlek na 25,99. Poté v přímém přenosu SPORTY TV triumfovala v soutěži na 50 metrů volným způsobem rekordním časem 24 sekund a 55 setin.

Branné závody jako z „osmdesátek“

Nejsledovanější disciplínu Velké ceny Chomutova, polohový závod na 200 metrů můžu, resp. žen, ovládli juniorský reprezentant Jan Foltýn z Plavecké akademie Zbůch a Andrea Vojtalová, reprezentující Sport Club Plavecký areál Pardubice. Oba vítězové si z této dotované soutěže odnesli 10 tisíc korun.
Největším zpestřením 41. ročníku byl takzvaný „tajný závod“ na 50 metrů, v kategorii mužů i žen rozdělený do tří rozplaveb. Soutěž odkazovala na branné závody z 80. let minulého století, takže plavci museli těsně před obrátkou vylovit ze dna bazénu hokejový puk a následně ho donést nad hladinou až k cílové pásce. Museli však nastoupit bez plaveckých brýlí. Tyto přísné podmínky tak měly na svědomí, že závod dokončila sotva polovina účastníků.