Zdravě na talíři: Kari s cizrnou, ananasem a batáty

Zdravě na talíři: Kari s cizrnou, ananasem a batáty

Recepty

První díl zdravého vaření s Petrou Kamencovou

Suroviny:

2 PL rostlinného oleje

1 cibule, na kostičky

asi 3cm kousek zázvoru, oloupaného a jemně krájeného

2 stroužky česneku, jemně krájeného

1 PL kari koření

1 vrchovatá lžíce kari pasty – červené

1 plechovka krájených loupaných rajčat

1 plechovka kokosového mléka

1 plechovka cizrny

1 menší batáta (na kousky velikosti sousta)

½ menšího ananasu

5 lístků kafrové limety

1 citrónová tráva, na třetiny

1 limeta

1 PL třtinového cukru nebo dle chuti

1 PL rybí omáčky

Na servis:

drcené arašídy nebo kešu

smažená cibulka

koriandr

Postup:

  1. Cibuli opečeme na rozpáleném oleji do sklovita, přidáme zázvor a na poslední minutu česnek. Zaprášíme kari kořením, minutu opečeme, přidáme kari pastu a také necháme minutu provonět.
  2. Zalijeme rajčaty a mlékem (já plechovky vždy ještě vypláchnu trochou horké vody), vložíme batátu a listy limety a citronovou trávu. Vaříme na mírnějším ohni
  3. Po chvíli přidáme ananas a společně vaříme, až budou batáty měkké. Nakonec přidáme cizrnu a už jen prohřejeme, dochutíme rybí omáčkou, třtinovým cukrem a limetou.
  4. Servírujeme s jasmínovou nebo basmati rýží, posypané oříšky, cibulkou a čerstvým koriandrem.

Kari pastu, rybí omáčku a kokosové mléko koupíte běžně v supermarketu v asijském koutku. Listy kafrové limety a citrońovou trávu koupíte u vietnamských prodejců, obojí můžete skladovat v mrazáku. Pokud listy a trávu neseženete, nevadí. Ale dodávají kari příjemně svěží asijskou chuť.